Suzuki-metodin kehitti japanilainen viulisti ja viulutehtailijan poika Tri Shinichi Suzuki (1898-1998). Nykyään metodi on kansainvälisesti hyvin arvostettu ja suosittu.

Metodi sai alkunsa siitä, että Suzuki alkoi pohtimaan sitä, kuinka hyvin pienet lapset oppivat puhumaan monimutkaista äidinkieltään ja sen murteita kuuntelemalla, jäljittelemällä ja toistamalla kuulemaansa. Tämän vuoksi hän alkoi kehittämään metodiaan, jota kutsutaan myös ”äidinkielimetodiksi”. Pääajatus metodissa on se, että jokainen ihminen on ympäristönsä tulos ja musikaalinen lahjakkuus on kehitettävissä, se ei ole synnynnäistä, kuten monesti ajatellaan.

Soittamisen voi aloittaa jo hyvin varhain, alle kouluikäisenä. Aluksi nuotteja ei käytetä ollenkaan. Kuten äidinkielen oppimisessakin – lapsi oppii ensin puhumaan, sitten vasta lukemaan. Opetuksen lähtökohta on se, että lapsi oppii alusta saakka kuuntelemaan, soittamaan mahdollisimman kauniilla äänellä sekä oikealla tekniikalla. Myöhemmin lapselle opetetaan myös nuotit. Vanhemmat osallistuvat soittotunneille ja tekevät tunneista muistiinpanot, jotta osaavat auttaa lasta kotiharjoittelussa. CD- levy on tärkein apuväline kotona, koska työn alla olevaa kappaletta kuunnellaan levyltä.

Lisää Suzuki-metodista voi lukea mm. Suomen Suzukiyhdistyksen sivuilta sekä Euroopan Suzukiyhdistyksen sivuilta.

Pianokoulu Pikku-Mozart | Sepänkatu 2, 39200 Kyröskoski | 044 2727 482 | info[-at-]pikkumozart.fi

© 2013 Pianokoulu Pikku-Mozart       Websuunnittelu Iiris Tukkiniemi